Letnja kuhinja – kako do nje?

 

Letnjom kuhinjom ili kuhinjom na otvorenom nazivamo mesto pored kuće ili stana (na balkonu, terasi, u vrtu...) na kome može da se kuva, sprema, jede, gosti, a potom sve jednostavno pospremi. Osnovni je uslov da postoji nešto što bismo nazvali uređajem za kuvanje bio roštilj, bila to plinska ili električna ringla, peć za picu i hleb ili čitava zidana peć. Najveća prednost letnje kuhinje je to što, uslovno rečeno, „sve što je napolju i ostaje napolju“, a naročito mirisi.

letnja kuhinja kao kuhinja na otvorenom prostoru kuce ili stana


U nastavku:

1. Letnje kuhinje – gde ih smestiti?
1.1. Na balkonu
1.2. Na terasi
1.3. U vrtu, bašti
2. Vrste kuhinja na otvorenom
2.1. Gotova kuhinja
2.2. Gotova modularna kuhinja
2.3. Zidanje po narudžbini
3. Materijali za letnju kuhinju
3.1. Kuhinja od drveta
3.2. Kuhinja od kamena
3.3. Kuhinja od siporeksa
3.4. Kuhinja od prohroma ili nerđajućeg čelika
3.5. Podovi letnjih kuhinja
3.6. Dekoracija za letnju kuhinju
3.7. Spoljni kuhinjski elementi
3.8. Kuhinjski pult
4. Izgradnja letnje kuhinje
4.1. Planiranje i gradnja
4.2. Rukovođenje projektom
4.3. Uređenje
5. Kako do kuhinje na otvorenom?
5.1. Izbor mesta za kuhinju
5.2. Izbor kuhinjskih elemenata
5.3. Tlocrti
5.4. Izbor materijala
5.5. Zaštita od spoljnih uticaja
5.6. Postavljanje kuhinje
5.7. Organizacija, koordinacija i nadzor
6. Poređenja
6.1. Koji materijal izabrati za kuhinjski pult?
7. Ideje za uređenje
7.1. Unikatnost
7.2. Trajnost
7.3. Mešanje stilova
7.4. Okruženi prirodom
7.5. Lenčarenje na ugrađenoj komfornoj klupi

1. Letnje kuhinje – gde ih smestiti?

kuhinja gde moze da se smesti na razlicita mesta

1.1. Na balkonu

Ako imate dovoljno prostran balkon, jedan njegov deo možete iskoristiti za manju kuhinju koju ćete najverovatnije koristiti ne samo leti već i tokom čitave godine! Kuhinja na balkonu biće zapravo mala zelena oaza usred grada, koja će vas stalno mamiti na uživanje i opuštanje. Promišljenim izborom i kombinovanjem otpornih i vodootpornih materijala, ni kiša vam neće smetati.
na terasi je smestena lepa letnja kuhinja


1.2. Na terasi

Terasi pored kuće ili na krovu, letnjom kuhinjom biste dodali novu vrednost. Takvo mesto bi postalo vrlo primamljivo za druženje; uz to, leti ne biste kuvanjem dodatno zagrevali ionako vruć prostor dok biste ga, s druge strane, tokom cele godine štitili od svakojakih mirisa i isparenja koji nastaju tokom kuvanja.


tereasa kao primer gde se moze kuvati tj smestiti letnja kuhinja hehe


1.3. U vrtu, bašti

Baštenske letnje kuhinje ne treba postavljati blizu prozora, vrata niti same kuće, bilo vaše bilo komšijske. Gledajte da putanja od unutrašnje do spoljne kuhinje bude kratka i bez prepreka. Gledajte da je u hladu i okrenuta tako da vetar dim ne vraća u kuću. Osim toga, na mestu koje odaberete mora da postoji mogućnost postavljanja električne, gasne i vodovodne instalacije.

2. Vrste kuhinja na otvorenom


2.1. Gotova kuhinja

Gotove kuhinje kao fabrički proizvodi sklopljeni od određenih elemenata, mogu da se nađu i kupe na tržištu. Obično se sastoje od roštilja i radne ploče s policama ili fiokama za odlaganje, a često imaju i dodatke kao što su frižider/zamrzivač i slično kako bi kuhinja bila kompletna. Proizvođači obično ostavljaju mogućnost izbora i kombinovanja ploče za kuvanje (električna ili plinska ringla/ringle, roštilj, pećnica za hleb i slično), boje, materijala, dezena radne ploče i samih kuhinjskih elemenata.

Razume se, kvalitetnije materijale i nestandardne dodatke treba doplatiti, pa se tako te gotove letnje kuhinje kreću od 2.000 EUR pa naviše. Ceni same kuhinje treba dodati priključke za vodu, struju, ili plin i prateću opremu i instalacije.

moderna kuhinja u dvoristu kuhinja bez mirisa

2.2. Gotova modularna kuhinja

Modularne letnje kuhinje u principu su odgovarajuće onim namenjenim upotrebi u zatvorenom, premda su napravljene od materijala koji mogu da stoje na otvorenom. Svaki pojedinačni element takve kuhinje napravljen je tako da je određenog oblika i da ga je moguće na različite načine uklapati i spajati s drugim elementima, prema željama i potrebama kupca. Neke modularne spoljne kuhinje su zapravo pojedinačni kuhinjski kompleti koji sastavljeni čine kuhinjsku površinu. Tako jedan modularni element može biti roštilj, drugi sudopera, treći radna ploča, a poslednji, recimo, frižider. Najnoviji modeli ovakvih kuhinja se sastavljaju na licu mesta te se ozidaju kamenom ili opekom i tako postaju celina.

Cena takve modularne letnje kuhinje zavisi od broja elemenata, kvaliteta, veličine i sličnog. Sve u svemu, treba da računate na 1.000 EUR pa naviše. Uz samu cenu kuhinje idu i troškovi priključaka za vodu, struju, ili plin i prateće opreme i instalacija.2.3. Zidanje po narudžbini

Zidane kuhinje s kaminom su najbolja vrsta kuhinje na otvorenom i prave ih specijalizovana preduzeća. One se prave od materijala koji se slažu s postojećom terasom/balkonom/vrtom ili drugim karakteristikama. Spoljne kuhinje po meri nisu ničim ograničene te mogu biti nestandardne u svakom pogledu. Mogu imati i dodatke kakav je bar pored bazena, noćno osvetljenje ili pergola, odnosno, neka druga senila kojima gotove kuhinje obično nisu opremljene.

Cena ovako zidane kuhinje je zaista teško predvidiva. Obično je oko 3.000 EUR i više, ali sve zavisi od veličine, materijala, broja i vrsta elemenata, opreme i dodataka. Ceni same kuhinje treba dodati priključke za vodu, struju, ili plin i prateću opremu i instalacije.


 

Savet stručnjaka iz firme AMBIJENT DIZAJN

1. Postojanje malene oaze u dvorištu je danas sve popularnije, šta biste Vi kao stručnjak savetovali našim čitaocima koji odluče da u svom dvorištu urede jedan kutak za uživanje?

Kada je lepo vreme dvorište kuće je logičan izbor za provođenje vremena napolju. Iz ugla nekog ko se bavi uređenjem prostora pokušavamo da spojimo lepo i korisno. Naš stil za "kućicu" u dvorištu je pergola. To bi u prevodu bio mediteranski letnjikovac. Resetkasta drvena struktura pruža hladovinu i još lepši prostor ukoliko je obrasla biljkama. Ako tu ubacimo opremu za pripremanje hrane to po domaćinskom rezonu postaje prava letnja kuhinja. Pergola definiše prostor tj pravi prelaz iz zatvorenog u otvoreni prostor tako da ne postoji osećaj skučenosti već osećaj veze sa prirodnim i zdravim stvarima. Ambijent Dizajn pravi pergole i letnje kuhinje po principu ključ u ruke.

G-din Branislav Mitić, AMBIJENT DIZAJN


3. Materijali za letnju kuhinju

Pri planiranju kuhinje na otvorenom vrlo je važno da se prvo odgovori na nekoliko pitanja: Da li će biti pod krovom ili na otvorenom? Imate li na umu velike zabave oko roštilja ili samo intimnije večere? Da li će vam gosti biti samo odrasli ili tinejdžeri i deca? Mislite li da će društvo sedeti oko samog mesta za kuvanje ili će šetati i sedeti po sopstvenom nahođenju? Sve su ovo činjenice koje će pomoći da suzite izbor i donesete odluku o konkretnom modelu kuhinje kakvu želite.


3.1. Kuhinja od drveta

Kuhinja na otvorenom ispod drvene nastrešnice može biti odličan izbor, budući da je drvo odličan izolator i stvara prijatnu hladovinu. Takođe je antiseptično, prijatno na prvi pogled i pod prstima, pa će se svi vrlo rado tu okupljati. Za ovakve kuhinje na otvorenom uglavnom se koristi lepljeno drvo, jer je izdržljivije od punog. Drvna građa pokrivena krovom ne zahteva održavanje, dok izložene delove možete prefarbati zaštitnim premazom svakih nekoliko godina, u zavisnosti od stanja u kakvom je.


3.2. Kuhinja od kamena

Kamena kuhinja deluje tradicionalno i stameno, masivno i dugotrajno. Naročito dobro ide uz vinogradarsku kućicu, farmu ili senik. Treba jedino voditi računa o tome da kamen privlači i dugo zadržava toplotu, pa ako je na osunčanom mestu, u njoj može postati i neprijatno vruće.


3.3. Kuhinja od siporeksa

Siporeks je dobar, lagan i izdržljiv građevinski materijal i njime se lako rukuje i radi. Letnje kuhinje od siporeksa se obično oblažu dekorativnim kamenom zbog stilizovanja.


3.4. Kuhinja od prohroma ili nerđajućeg čelika

Prohrom se već decenijama koristi u profesionalnim kuhinjama jer je vrlo izdržljiv, a lako se održava i čisti; otporan je i na uticaj vremenskih prilika. Kako deluje metalna letnja kuhinja? Prohrom izgleda hladno, zato ga treba kombinovati s toplijim materujalima kao što su kamen ili drvo.


3.5. Podovi letnjih kuhinja

Materijal za pod vaše baštenske kuhinje i prostora za druženje je jedan od najvažnijih elemenata pri planiranju. Svaka površina ima izvesnih prednosti i slabosti o kojima treba razmisliti. Opeka, beton, kamen, drvo ili keramičke pločice su neke od najčešćih izbora. Na konačnu odluku uvek treba da utiču i faktori kao što su sigurnost (klizavost, neujednačenost površine i slično), izdržljivost (ako planirate veće i češće zabave), stil vašeg doma i vrta te sposobnost materijala da istrpi vremenske uticaje i promene.

Letnja kuhinja je u estetskom smislu svakako centralna tačka svakog dvorišta u kom se nalazi i stoga dekorativni elementi uopšte nisu za potcenjivanje. Osnovu kuhinje treba okružiti materijalom koji se slaže sa spoljašnjim oblogama vaše kuće, vrta ili terase. Najčešće se biraju kamen, opeka i malter. Svaki ima svoje prednosti i mane no, najvažnije je da se slaže s postojećom arhitekturom i da mu je cena prihvatljiva.3.7. Spoljni kuhinjski elementi

Elementi za letnju kuhinju moraju biti od materijala otpornog na vlagu i buđ, vrućinu, prašinu i nečistoće. Najčešće su od nerđajućeg čelika, drveta ili polimerskih masa.

Kuhinjski ormarići od nerđajućeg čelika sa štitnicima na ćoškovima su vrlo kvalitetni, dugotrajni i stabilne strukture. Jednostavno se održavaju i oni od veštačkih masa koje možete prati vodom iz baštenskog creva. Drvena kuhinja je najbolja kada je od tikovine koja ne upija vlagu niti zadržava plesni. Najbolje je kada su i svi okovi i dodatni elementi od otpornih materijala namenjenih upotrebi na otvorenom: nogari, ramovi, ručke, šarke, klizači i slično. Sudopera za letnju kuhinju takođe mora da je nerđajuća, i još bolje, antiseptična. Preporučujemo stoga da se opredelite za onu od prohroma ili keroka. Svi kuhinjski elementi treba da su izdržljivi, kako bi mogli da vam služe dugo i pouzdano.3.8. Kuhinjski pult

Izbor materijala za radnu ploču u letnjoj kuhinji je širok koliko i za klasičnu. Granit je jedan od najčešćih izbora, jer je vodootporan i neporozan. Radije izaberite svetlije nijanse, pošto tamnije privlače toplotu te će leti biti previše vruć za rad. Druge vrste kamena kao, recimo, mermer, možda jesu lepše, ali upijaju masnoću i blede. Čini nam se da je radna ploča od prohroma najbolje rešenje za letnju kuhinju, naročito kada su i drugi elementi takvi. Ako mislite da bi cela kuhinja od prohroma delovala suviše industrijski, dodajte i druge materijale. Beton nudi brojne mogućnosti po prihvatljivim cenama premda, ukoliko nije dobro napravljen, može lako da ispuca. I naposletku, tu su keramičke pločice kao ekonomična opcija, mada ih nikako ne preporučujemo za mesta gde su temperature zimi u dubokom minusu.


4. Izgradnja letnje kuhinje


4.1. Planiranje i gradnja

Želite li da prostor koji vam je na raspolaganju bude optimalno iskorišćen, da se savršeno uklapa u okolinu i dugo potraje na zadovoljstvo svih, preporučili bismo da angažujete arhitektu ili stručnjaka za uređenje ili možda, savetnika velikog iskustva iz preduzeća koje se bavi gradnjom letnjih kuhinja. U slučajevima kada su za kuhinju na otvorenom potrebne instalacije i priključci za struju i vodu i odvod, saradnja sa stručnjakom je obavezna. Naravno, koliki će trošak biti, morate znati unapred, ali vam stručnjaci mogu nešto i uštedeti dobrim savetima, pa taj novac možete iskoristiti na drugoj strani, pogotovu ako nemate previše sredstava.


4.2. Rukovođenje projektom

Sigurno vam se čini da ćete uspeti da uštedite mnogo više budete li se rukovođenja latili sami, ali verujte da je upraksi zapravo, upravo suprotno. Arhitekta će se postarati još pre početka izvođačkih radova da imate potpun uvid u sve što se radi, a po popisu radova i materijala ćete znati koliko će šta koštati i kada će se raditi. U svakom slučaju, on/ona će biti potrebni i nakon kompletiranja projektne dokumentacije. Ta dokumentacija je osnov po kome dobijate i ponude izvođača radova i pružalaca usluga te potpisujete ugovore. Pre početka radova treba naručiti i sav materijal (armaturu, okove, ugradnu rasvetu itd.) te uskladiti raspored i redosled rada pojedinih zanatlija, kako bi se sve odvijalo po planu. Bez obzira na to koliko je dobro urađen projekt, majstori ga ponekad pogrešno tumače. Arhitekta će znati da vas posavetuje u tom smislu ili se s njima sam dogovori. Biće vam od pomoći i tokom radova, kako bi sve faze bile izvedene po planu i proračunu i, možda najvažnije – u roku.


4.3. Uređenje

Koji će izvođači radova i pružaoci usluga biti potrebni zavisi od obima i vrste vašeg projekta. Gradnja letnje kuhinje nije prost zadatak, pa ćemo pokušati da pomognemo i nabrajanjem majstora koji će vam biti potrebni.

IZVOĐAČI GRAĐEVINSKIH RADOVA, ELEKTROINSTALATERI, IZVOĐAČI MAŠINSKIH INSTALACIJA (voda, plin...), MAJSTORI ZA PODOVE (majstori za pločice, kamen, beton itd.), ZIDOVE (majstori za keramiku, drvenu ili kamenu oplatu itd.), ZIDARI, MOLERI...

Kada izaberete izvođače, raspitajte se i o njihovom iskustvu i referencama kao terminima i rokovima. Biće potrebno i da proverite račune za nabavljen materijal. Ukoliko materijal nabavljaju sami majstori, imajte na umu da oni kupuju na veliko te imaju određen popust i olakšice, a i odgovornost za kvalitet je njihova. Jave li se manje greške u količini ili kvalitetu (pločice s greškom, veća ili manja količina itd.) to se još i može ispraviti, ali neprecizan rok isporuke može da prolongira ili čak izjalovi ceo projekt.


5. Kako do kuhinje na otvorenom?


5.1. Izbor mesta za kuhinju

Prvi korak u planiranju kuhinje na otvorenom je biranje odgovarajućeg mesta. Treba da odlučite kolika će kuhinja biti, pa izmerite to mesto. Uverite se da ima mogućnosti za priključivanje struje ili plina i vode kao i to kuda ide najkraći put, po mogućstvu bez prepreka, do kuhinje u kući. Planirajte još najmanje 90 cm praznog prostora oko kuhinje da biste mogli da neometano radite i služite se, a da i gostima bude dovoljno komotno. Gledajte i to da nova kuhinja bude postavljena tako da vam ne zaklanja pogled iz kuće.

Pri planiranju, odgovori na sledeća pitanja vam mogu poslužiti kao svojevrsni putokaz:


5.2. Izbor kuhinjskih elemenata

Kada pronađete idealno mesto za kuhinju na otvorenom, vreme je da izaberete i elemente koji će je činiti. Evo nekoliko pitanja i za ovu temu:


5.3. Tlocrti

Kada se budete precizno podlučili za sve kuhinjske elemente, na red dolazi njihov raspored. Kako ćete ih povezati u smislenu celinu koja će vama biti zgodna za rad, praktična i funkcionalna, a ipak odgovarajuća prostoru kojim raspolažete? Možda ste čuli za pravilo „radnog trougla“ u kuhinji – ono se zapravo odnosi na položaj sudopere, šporeta i radne ploče koji treba da su raspoređeni što bliže, odnosno, tako da odgovaraju redosledu radnji pri pripremanju hrane. Isto pravilo valja slediti i za kuhinju na otvorenom (pogledajte i naš članak Nacrt i planiranje kuhinje).

Na slici možete videti nekoliko tipičnih primera rasporeda u kuhinji kojima je na vrlo efikasan način iskorišćen prostor prema dinamici kuvanja.


5.4. Izbor materijala

Kada budete birali materijale za kuhinju vodite računa o tome da oni treba da budu otporni kako bi izdržali sve vremenske prilike i neprilike te potrajali više decenija. U svakom slučaju, dajte prednost jačim i trajnijim materijalima, a ne ceni.

Volite li drvo, gledajte da je građa od vrste koja nije sklona plesni, kao što su tikovina i ariš. Tamo gde su zimi temperature dugo u minusu ne bi valjalo postaviti keramičke pločice ni beton jer lako ispucaju. Kuhinjski pult koji je stalno izložen suncu ne treba da je tamnijih boja, budući da one upijaju toplotu i dugo je isijavaju. Povrh svega, mora se voditi računa i o sigurnosti! Na podu treba da je materijal koji ne proklizava i koji je ujednačen da ne biste zapinjali i spoticali se. Na kraju krajeva, izbor adekvatnih materijala biće možda od presudnog značaja za funkcionalnost i trajnost vaše kuhinje na otvorenom!


5.5. Zaštita od spoljnih uticaja

Premda je Sunce uvek dobrodošlo kada želimo da uživamo na terasi, balkonu ili u vrtu, kada postane prevruće nekakva hladovina je još dragocenija, naročito ako kuvate ili jedete. Izrada nastrešnice ili pergole povrh kuhinje na otvorenom omogućiće vam da tu boravite i kada pada kiša; rečju, to znači i da će i sama sezona na otvorenom za vas trajati duže. Kada su vrućine tu možete postaviti i ventilator, a ako biste da kuvate i kada prođe sezona, možete postaviti grejalice ili kamin. Ukoliko ste već predvideli postavljanje nastrešnice, pergole ili senice, pazite na to da visina bude takva da se predupredi opasnost od izbijanja požara. Možda biste mogli da postavite i aspirator.


5.6. Postavljanje kuhinje

Pre no što se prihvatite postavljanja kuhinje, odvojite dovoljno vremena za sve, ili još bolje, angažujte majstore koji će to uraditi brže, bolje i pouzdanije od vas. Ukoliko kupite gotovu letnju kuhinju jednostavne konstrukcije s roštiljem na ćumur ili plinsku bocu, bez priključivanja na vodu i struju, to biste svakako mogli da ostvarite i sami. Međutim, odlučite li se za kuhinju po meri i sopstvenom dizajnu, onda će biti najbolje da sve prepustite stručnjacima.


5.7. Organizacija, koordinacija i nadzor

Kada kompletirate dokumentaciju, odnosno, pribavite sve „papire“ – planove, nacrte, dozvole, saglasnosti i rešenja te ponude izvođača radova, može da se krene u realizaciju projekta. Kao što smo rekli, sami se sigurno možete prihvatiti nekih manjih poslova. Ako se radi o zahtevnijim i većim radovima, biće bolje da se za organizaciju, koordinaciju i nadzor pobrine stručnjak.

6. Poređenja

6.1. Koji materijal izabrati za kuhinjski pult?


7. Ideje za uređenje

7.1. Unikatnost

Ljudi oduvek više cene stvari rađene po meri, a naročito kada su unikatne i po vlastitoj želji. Takva je i letnja kuhinja s kaminom. Ideja ima na pretek, koliko i elemenata. Najčešće su u pitanju roštilj na ćumur, bar, kamin ili sto. Ovi delovi pokućstva su dragoceni koliko sami po sebi toliko i zbog posebne estetike, naročito ako ste ih lično osmislili. Najbolje u vezi sa tim elementima rađenim po meri i vašoj želji, na stranu to koji je stil u pitanju i da li je trenutno u modi, jeste to što ćete postati sentimetalno vezani za njih, a najverovatnije će moći da ih naslede i vaši potomci.

7.2. Trajnost

Suprotan pojmu „u trendu“ je trajnost. Međutim, upravo trajne stvari su „klasika“, a klasično nikad ne izlazi iz mode i tako će biti i u budućnosti. Zašto je to tako? Pa, između ostalog i zato što se ne mora kupovati sve novo, svakih par godina. Kada je kuhinja na otvorenom u pitanju, klasični bi bili, recimo, granitna radna ploča, kamin obložen prirodnim kamenom ili drvena pergola.


7.3. Mešanje stilova

Jedan od savremenih trendova je i mešanje stilova, da bi se dobilo nešto sasvim novo, posebno. Kombinuju se, na primer, klasični i industrijski – zamislite robusne kovane metalne stolice pod raskošnim kristalnim lusterom... Shabby chic je jedna od takvih mešavina i za nju je karakteristično ukrštanje materijala potpuno suprotnih svojstava – mermera i drveta, kamena i nerđajućeg čelika itd. Obzirom da je sve više ljudi zainteresovano, čini se da će ovaj trend još potrajati.7.4. Okruženi prirodom

Imate li letnju kuhinju ili se samo poigravate idejom o njoj, najverovatnije znači da ste ljubitelj boravka na otvorenom, pa možda i niste tako daleko od prvog poteza da je stvarno i napravite. Toga radi, evo nekih ideja koje bi možda mogle da vam zagolicaju maštu:

Nepokrivena drvena pergola sva u zelenilu, koja je sasvim obasjana svetlošću, okružena vrtom i izložena mirisima kuvanja i cveća u saksijama, loncima, sanducima... travnjak umesto poda, korito za vodu, fontana ili ribnjak...


7.5. Lenčarenje na ugrađenoj komfornoj klupi

Od letnje kuhinje se očekuje da bude funkcionalna i privlačna, a svakako i udobna kako bi se u njoj moglo provoditi vreme. Jedan od možda najboljih načina uređenja ovakve kuhinje je da ima i puno komotnih mesta za sedenje. Ugrađena garnitura za sedenje, na primer, koja je u formi klupe s velikim jastucima bi mogla da bude rešenje koje će vam omogućiti uživanje, a i uštedeti nešto novca! Ugrađene velike klupe lako mogu postati ležaljke ako im dodate jastuke, jastučiće i ćebad. Kada se presvlake jastuka pohabaju, izađu iz mode ili vam prosto dosade, možete ih po vrlo povoljnoj ceni presvući ili zameniti i eto nove garniture, bez kupovine nove garniture.

Tekst je u potpunosti preuzet sa linka: www.daibau.rs/clanak/155/letnja_kuhinja_-_kako_do_nje 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Galerija slika Klizna vrata - Paravani - Japanski plakari

pix pix pix pix pix pix

PrilagoĐeno prostoru Ambijent Dizajn

Proizvode možete naručiti telefonom: .... 065/402-4021 ili putem e-maila ambijentdizajn@gmail.com. Paravan stiže na Vašu adresu u roku od 5 dana. Klizna vrata stižu na Vašu adresu u roku od 10 dana.

Info & kontakt Ambijent Dizajn

Nazovite - opravdaćemo Vaše poverenje Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Subotica, Šabac, Sombor, Vršac.

Adresa: Račkog 141
Grad:Petrovaradin, Novi Sad
Telefon: 065/402-4021
Sajt: www.ambijentdizajn.com
e-mail: ambijentdizajn@gmail.com